26-08-2022 Toegankelijkheid gastouderopvang onder druk

In het vervolg op het artikel van Kinderopvangtotaal over gastouders en bestemmingsplannen van gemeenten (lees het hele artikel hier) verwachten wij dat dit, met invoering van de nieuwe Omgevingswet, vaker gaat voorkomen.

Door de nieuwe Omgevingswet dienen gemeenten alle bestemmingsplannen na te gaan en kan het zomaar gebeuren dat er niets over de gastouderopvang is opgenomen. Dit kan problemen veroorzaken voor de reeds bestaande gastouders maar ook voor de startende gastouders.

Het toetsten van het bestemmingsplan, overleg met de gemeente maar ook de aanvraag voor wijziging van een bestemmingsplan kost geld. Deze kosten verschillen per gemeente en worden ieder jaar aangepast.

Daarnaast mag de gemeente er in totaal 14 weken over doen om een beslissing te nemen. Dat is meer dan 3 maanden van onzekerheid voordat je eventueel kan starten als gastouder. Dit geldt ook voor de gastouderopvang bij de ouders thuis.

De toegankelijkheid van de gastouderopvang komt steeds meer onder druk te staan naast het feit dat er ook aan gastouders een groot tekort is. Hierdoor wordt het mogelijk dat men steeds meer kiest voor een andere wijze van kinderopvang in (aan) huis. De oppas komt steeds meer in beeld. Wij zijn hier geen voorstander van.

Er is geen zicht meer op de veiligheid en kwaliteit van de opvang en hoe zit het dan met de ontwikkeling van de kinderen?

Momenteel zijn wij in gesprek met SZW en diverse gemeenten om te kijken of we hier een oplossing voor kunnen vinden.