21-09-2020 Van het kastje, naar de muur en weer terug

MEER SLUITINGEN VAN GASTOUDERLOCATIES DOOR AANGEPAST BELEID?

Zoals eerder gemeld is afgelopen donderdag de motie van Tweede Kamerlid Paul van Meenen (D66) aangenomen in de Tweede Kamer waardoor de medewerkers in de kinderopvang/gastouders voorrang bij het testen krijgen. Helaas neemt het kabinet deze motie niet over, dus geen voorrang bij het testen voor de gastouders en de medewerkers in de kinderopvang. De sector die tijdens de algehele lockdown cruciaal was, wordt nu als afdankertje in de hoek gezet.

Tot onze verbazing heeft de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de heer De Jonge, tijdens de persconferentie, van afgelopen vrijdag, bekend gemaakt dat kinderen tot 13 jaar naar school en de kinderopvang mogen als ze verkouden zijn, beginnende keelpijn hebben of een snotneus hebben.
”Kinderen tot en met twaalf jaar dragen nauwelijks bij aan het virus”, aldus De Jonge. “Het verspreidingsrisico onder kinderen is klein.”  

Het aangepaste beleid moet ervoor zorgen dat kinderen niet onnodig veel schooldagen missen en dat het wat minder druk wordt in de teststraten. De Jonge verwacht daarnaast dat sneltesten pas in november beschikbaar zijn.

Gastouders mogen nu ook doorwerken als hun huisgenoten verkouden zijn (en deze in een aparte ruimte verblijven) maar,

  • waarom dan nu de leeftijd van de kinderen verhogen die naar school en de kinderopvang mogen?
  • waarom niet wachten tot november, als er sneltesten zijn of totdat de testcapaciteit weer op orde is?
  • waarom dan nu nog meer druk zetten door de leeftijdscategorie van kinderen die mogen komen met klachten te verhogen?
  • waarom wordt er geen rekening gehouden met de kinderopvang? Leraren hebben nu voorrang bij het testen dus kan iedereen van de basisschool gewoon naar school?

Er wordt gemeld dat de tweede golf er aankomt op korte termijn.

Het vertrouwen in het huidige kabinet wordt met deze maatregelen erg op de proef gesteld.

Laat medewerkers in de kinderopvang doorwerken met lichte verkoudheidsklachten zodat niet iedereen (gastouders, PM’ers en ouders waaronder ook zorgmedewerkers en leraren) hier de dupe van worden.

Vandaar dus van het kastje, naar de muur en weer terug.