Zeer interessante documentaire over de de ontwikkeling van het jonge kind.
De documentaire “Het kind en het badwater” van Leren van Kinderen gaat over een grootvader die kijkt naar zijn kleindochter van bijna vier. Hij vraagt zich af in wat voor onderwijsveld zij terecht zal komen.
Hij spreekt met (ex-)leerkrachten, pedagogen, psychologen en (ex-)lerarenopleiders die zijn zorgen begrijpen: want hoe kan er recht gedaan worden aan het unieke van de kleuterperiode wanneer het schoolse leren ook voor zulke jonge kinderen de norm is geworden?
Hij ontdekt dat de meeste verwijzingen naar de kinderpsychiatrie in Nederland al sinds decennia vanuit het onderwijs tot stand komen. Zou dat verontrustende gegeven ons niet moeten wakkerschudden? En waarom hebben wij in ons onderwijsstelsel eigenlijk een ‘knip’ aangebracht bij de leeftijd van 4 jaar, terwijl dat elders in Europa pas bij 6 of 7 jaar gebeurt, de leeftijd waarop, gemiddeld genomen, de fase van de ‘early childhood’ overgaat in die van het jonge schoolkind. Tijd dus voor een kritische blik op de fundering van ons funderend onderwijs.
Heb je 45 minuten de tijd klik dan hier en bekijk de documentaire.