1e Kwartaalrapportage Kinderopvang 2019

In minder dan 10 jaar is het aantal gastouders in Nederland ruim 45% gedaald naar 27.329 gastouders. Dit blijkt uit de eerste kwartaalrapportage kinderopvang 2019.

De vraag is of dat slecht nieuws is of goed nieuws. Wat is de reden dat gastouders stoppen? Ongetwijfeld zal zo langzamerhand een groot aantal de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebben. We weten dat de gemiddelde leeftijd van een gastouder rond de 50 jaar is. Dan zou deze daling niet mogen verbazen.

Wijzigingen in wet- en regelgeving?

Maar zijn er nog andere redenen? Is de wet- en regelgeving zodanig veranderd voor gastouderopvang? Wij denken van niet. Zeker niet als we dat vergelijken met de ‘reguliere’ kinderopvang. Wijzigingen, zoals de introductie van de wet IKK, gelden niet voor de gastouderopvang. Wij denken dat de daling onder meer te maken heeft met de markt kinderopvang in het algemeen. Tot een paar jaar geleden werden er heel veel beroepskrachten ontslagen vanwege de crisis. Ouders werden ontslagen van hun werk, kinderen werden daardoor thuis gehouden en van de opvang gehaald, pedagogisch medewerkers werden ook naar huis gestuurd. Dat er veel pedagogisch medewerkers de keuze hebben gemaakt hun eigen opvang aan huis of bij de ouders thuis te starten was voor velen een logisch gevolg.

Zwaarder dan je vooraf ingeschat had…

Maar gastouder word je niet zomaar, daar zou je bewust voor moeten kiezen. Want je hebt geen collega’s om lief en leed mee te delen. Je wordt niet verteld hoe je je eigen opvang moet runnen dag in dag uit. Daar sta je gemiddeld 10 uur per dag volledig alleen voor. Zonder pauze, zonder hulp. En de uren die daar nog bij komen worden vaak vergeten. De voorbereidingen, je administratie, de uitjes, de gesprekken met de ouders en niet te vergeten de scholing die je volgt, wat niet overdag kan maar er bovenop komt. Veelal in de avonduren of de weekenden. Dat zijn dingen die zwaarder kunnen voelen dan je vooraf ingeschat had.

Het beroep van gastouder wordt nog steeds onderschat. Vaak horen we dat er toch weer gekozen wordt voor werk in loondienst, waarbij je na je gedraaide uren de deur achter je dicht kunt doen, waarbij je ‘recht hebt op’ vakantiedagen en waarbij scholing inbegrepen is, deze dagen worden dan ook doorbetaald. Niet alle gastouders zijn ondernemers, niet alle gastouders draaien zodanig veel uren dat ze zichzelf studiedagen kunnen veroorloven, of uitgebreid op vakantie kunnen gaan. Er zijn in Nederland ook veel scheidingen die ook gastouders raken. Als gevolg daarvan kom je op een t-splitsing terecht, rechtsom de deuren sluiten of linksom het dubbel aantal uren draaien om je hoofd boven water te houden. We hebben alle mogelijkheden al gehoord. Tja, we zien een daling die meerdere oorzaken kent.

Gastouders verdienen een pluim

Wij zijn dan ook enorm trots en dankbaar op de gastouders die dit werk met liefde en passie dagelijks doen en hopelijk blijven doen aangezien er heel veel kinderen én vraagouders gebaat zijn bij dit soort kinderopvang.  De gastouders die nu nog actief zijn in Nederland verdienen een pluim, ze verdienen het om gezien te worden en dat met veel respect. Wij blijven ons inzetten voor dit prachtige vak en voor de gastouders die hiervoor enorm hun best doen.