10-06-2023 Blog 2 van gastouder Jolanda Vester

Het is drie uur in de nacht wanneer de bel gaat…,

Twee heren staan voor de deur. Een kleine, kalende wat gezette man met een aktetas en een lange steng kijkende man met een zwarte map onder zijn arm.

Ik kijk slaperig en verward in mijn ochtendjas naar de heren. Is er wat gebeurd?  Vraag ik bezorgd?

Goedenacht mevrouw, zegt de streng kijkende man. Wij zijn, Sanders en De Vries, van de Wabo en wij komen hier de bedrijfsruimte op last van de gemeente controleren op onrechtmatige bewoning.

Ik kijk wat wazig naar de man en vraag me af of ik niet gewoon nog in bed lig en een vreemde droom heb. ” Ehm… hoe bedoelt u? Het is midden in de nacht, iedereen ligt in bed!” “Ja, precies mevrouw! Dat is nou net wat wij bedoelen, mogen we even binnenkomen om de ruimte te inspecteren?”

Nu word ik toch geïrriteerd, wat denkt die man wel niet? Hier midden in de nacht opdraven met een opdracht van de gemeente, wat bazelt hij nou over onrechtmatige bewoning?  Dit is een woning!

“Meneer”, zeg ik zo rustig mogelijk. Dit is een woning, daar slapen mensen, vooral ‘s nachts! Ik wil u verzoeken weer te vertrekken en ik probeer de deur te sluiten om meer discussie te voorkomen.

“Ho, ho, ho, mevrouwtje…’dat gaat zomaar niet. Op papier voert u hier een bedrijf en bevind u zich in een publiekelijk bedrijfspand en derhalve mogen hier geen woonactiviteiten plaatsvinden. U heeft hier slaapkamers?

Een beetje van mij apropos, luister ik nu verbaasd en geef antwoord. :’ja natuurlijk zijn hier slaapkamers! :”juist mompelt de man en noteert wat in zijn zwarte map. De kleine man met de aktetas staat als uit steen gehouwen naast hem. En u gebruikt deze slaapkamers ook als bedrijfsruimte?  :’eh,.. ja..… daar slapen overdag in de ledikantjes ook de gastkindjes”. “En een douche? “gaat de man ongestoord verder. “Ja meneer, we hebben ook een douche! Wat is dit voor idioterie? Midden in de nacht?

Gebruikt u de douche ook als bedrijfsruimte? :”nee meneer! De kinderen wonen hier niet maar worden “overdag opgevangen!” en de keuken, gebruikt u die ook bedrijfsmatig? Zucht…… “Meneer……… begin ik nu dreigend, deze kinderen zijn hier de hele dag, krijgen eten wat ik in de keuken bewaar en klaarmaak dus ja! En wilt u mij nu vertellen wat de bedoeling is??!!

De lange man kijkt mij stoïcijns aan, terwijl de kleine man een document uit zijn koffertje pakt, en zegt:” Het spijt mij mevrouw maar aan de hand van dit interview en uw voorkomen op dit moment, (terwijl hij mij in mijn ochtendjas van boven tot beneden opneemt), wat uw verhaal ook onderschrijft, moet ik tot de conclusie komen dat uw woning voor meer dan 90% uit bedrijf gerelateerde ruimte bestaat en derhalve als bedrijfsruimte moet worden aangemerkt. Omdat u aangeeft hier ook een woonfunctie aan toe te hebben gevoegd kan ik u mededelen dat u een overtreding begaat van artikel 2.1, eerste lid, aanhef en onder C van de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht. Kort gezegd ´De WABO ‘”

“De rechter zal verder beslissen over deze zaak”. De kleine man drukt mij nog het document met informatie in handen. “Een goedenacht verder mevrouw”.

Op dat moment schrik ik gelukkig toch wakker en moet ik even bijkomen met een glaasje water.

Vreemd verhaal vindt u niet? Een woning waar ook bedrijfsactiviteiten plaatsvinden, of is het een bedrijf waar ook woonactiviteiten plaatsvinden. Onder welke regel val je dan?
Wanneer dit werkelijk zo zou gebeuren, dan zou bedrijf voerend Nederland toch op zijn kop gaan staan? Ik zie de krantenartikelen al voor me:

ZZP-ers aan huis wordt het onmogelijk gemaakt hun bedrijf te behouden!

Overheid zet in op grote bedrijven!

ZZP-er de dupe van inlijvingsstrategie overheid

Maar nu,…

Voor gastouders lijkt het óók ineens allemaal niet meer zo duidelijk, maar nu weet bijna niemand wat er speelt onder een groep van 18.000 gastouders (grotendeels ZZP -er) die opvang bieden aan zo’n 100.00 kinderen!

Ik neem u weer even mee:

Voor een gastouder geldt dat zij opvang biedt vanuit haar eigen huis óf het huis van de ouder. Het is immers kinderopvang in een huiselijk sfeer. En in een huisgezin met kinderen wordt gebruik gemaakt van speelgoed en van speeltoestellen, niets mis mee. Daarnaast geld voor een opvanglocatie (zowel aan huis als bij de ouder thuis) dat er ook nog eens door de betrokken GOB’s gekeken en gecontroleerd wordt op veiligheid en regelmatig één keer in de twee/ drie jaar komt er een inspectrice van de GGD die een controle uitvoert. Zo gaat dit al vele jaren.

Maar nu komen, door een incident, opeens regels naar boven die schijnbaar al jaren gelden voor de gastouderopvang maar waar ik helemaal niets van wist. En velen met mij.

Nysa is hiervoor naar de rechter gestapt, ter bescherming van de gastouder en om duidelijkheid te krijgen hoe dit dan zit.

Een gastouderlocatie (en ook hier zowel bij de gastouder thuis als bij de ouder) wordt niet 100 % als woonlocatie maar ook deels zakelijk gebruikt.  Een gastouder krijgt immers betaald voor haar diensten (en de ouders krijgen hiervoor ook vaak belastinggeld, kinderopvangtoeslag) en valt dan tijdens de opvang onder de noemer: publieke ruimte zowel binnen als buiten. Deze woning of speelruimte is dan toegankelijk voor een bepaalde groep (ouders en kinderen) die we onder “leden” kunnen verstaan en alle speeltoestellen worden op dat moment niet 100% in een privésfeer gebruikt. Alles wat niet 100% in privésfeer wordt gebruikt valt onder de WAS (Warenwet besluit Attractie en Speeltoestellen) blijkt nu.

Wat wil zeggen dat alle zaken die niet 100% privé worden gebruikt en die bij een publieke ruimte horen ook als zodanig getoetst en gekeurd dienen te worden. Dat wil dus zeggen: bepaalde speeltoestellen zoals een speelhuis, een zandbak, een trampoline, sommige speelkeukens een klimrek en schommel.

Gastouders zijn niet specifiek uitgezonderd van deze wetgeving. Nysa is verder gaan kijken en kwam er ook achter dat wij, als gastouders, ook niet uitgezonderd zijn van het besluit over de bedden en boxen in de kinderopvang. Ook al kijkt de GGD hier niet naar (volgens de GGD) is dit toch wel gek.

Kinderen mogen dus, voor nu, niet meer spelen op en met de speeltoestellen. Wanneer deze regel echt door het kabinet wordt gehandhaafd (en er komt geen uitzondering voor ons, bij beide besluiten) betekent dit dat kinderen ook niet meer in of op een standaard (CE goedgekeurd) bedje, box of commode mogen liggen.

  • Dit geldt zowel voor de gastouder thuis als bij de ouder thuis tijdens de opvanguren!

En wat zijn de verdere gevolgen?

Komen ze straks met regels over:

  • Een bedrijfskoelkast met bestickerde bakjes en pakken?
  • Moet de huistrap treden hebben van een bepaalde afmeting?
  • Moet de afstand tussen de bank en de salontafel vastgesteld worden en bij te dicht op… de salontafel tijdens de opvang verwijderd worden…..

Waar ligt de grens wanneer dit wordt geaccepteerd?

Of…. gelden bovenstaande krantenkoppen straks voor ons?

Gastouders wordt het onmogelijk gemaakt hun bedrijf te behouden!

Overheid zet in op grote kindcentra!

Gastouder de dupe van inlijvingsstrategie overheid!

Gelukkig dat onze Branchevereniging Nysa zich hierin heeft vastgebeten en samen met BK in gesprek is met diverse ministeries om deze onwerkbare regelgeving onder de aandacht te brengen en zich hard te maken voor een uitzonderingspositie voor ons als gastouder.

Wordt zeker weer vervolgd…..

Met een bezorgde groet: Jolanda Vester, gastouder