06-02-2021 Stappenplan testen gastouders

Stap 1

Zijn er klachten en komt de continuïteit van de opvang in gevaar?

Zie hierbij voor extra informatie het afwegingskader waarbij de gastouderopvang op de tweede pagina wordt vermeld.

Stap 2

Is het antwoord ja, neem dan contact op met je gastouderbureau en vul samen de “Verklaring voorrangsprocedure gastouders” in. Mocht het gastouderbureau niet direct bereikbaar zijn dan kan in het uiterste geval contact opgenomen worden met Nysa om samen de verklaring in te vullen.

Stap 3

Als je de getekende verklaring in je bezit hebt, kan je telefonisch ( vanaf 7.30 uur in de ochtend) contact opnemen met het nummer vermeld in de brief en een afspraak maken (in de ochtenduren tussen 9 en 12, afhankelijk van de openingstijden van de testlocatie) om zo snel mogelijk getest te worden. Vergeet niet de verklaring en een geldig id-bewijs mee te nemen naar de afspraak. Het gaat hier om een PCR-test en niet de zogeheten “sneltest”.

Stap 4

Nadat je getest bent, zal de uitslag van de test binnen een paar uur bekend zijn.
Op https://coronatest.nl/ kan je met je DigiD inloggen om de uitslag te raadplegen.
Is de uitslag negatief, dan kan je direct weer aan het werk. Is de uitslag positief dan dien je thuis in quarantaine te blijven. De GGD neemt dan, binnen 24 uur, contact op om het bron- en contactonderzoek op te starten.

Bovengenoemde procedure is zo eenvoudig mogelijk vastgesteld voor de gehele gastouderopvang.

Voordeel hiervan is dat het misbruik voorkomt.
Het LRK is namelijk een openbaar register en iedereen heeft toegang tot deze gegevens waaronder het LRK-nummer van de gastouders.

Het tweede voordeel is tijdsbesparing. Er hoeft nu geen onderscheid gemaakt te worden tussen de verschillende soorten gastouders, te weten de ZPP’ers, gastouders in loondienst en de gastouders die inkomen uit overige werkzaamheden hebben.