Vandaag heeft de Tweede Kamer gestemd over de aanpassing van de Wet Kinderopvang en het Besluit kwaliteit gastouderbureaus, gastouders en voorzieningen voor gastouderopvang.
De Tweede Kamer heeft ingestemd met de voorgestelde wetswijziging alsmede de voorgenomen wijziging van het Besluit, maar heeft een tweetal aanpassingen hierop aangebracht (goedgekeurde amendementen), te weten:
- Bij de BKR (Beroepskracht kindratio) worden de eigen kinderen van de gastouder voortaan meegeteld tot 8 jaar (in plaats van 10 jaar);
- Gastouders dienen ook recht op KOT (Kinderopvangtoeslag) te ontvangen als de eigen kinderen van de gastouder gebruik maken van gastouderopvang (was voorheen alleen als de kinderen van de gastouder opvangen werden door een kinderdagverblijf en bso).
De aanpassingen dienen te worden verwerkt in het Wetsvoorstel en het Besluit en vervolgens, ter goedkeuring, naar de Eerste Kamer gezonden.
Pas nadat de Eerste Kamer heeft ingestemd worden de Wet en het Besluit daadwerkelijk van toepassing. Let op dat wil niet zeggen dat alle wijzigingen dan ook direct ingaan. Daarover volgt nog nadere informatie.
Met de opgenomen wijzigingen (BKR en KOT) zijn wij als NYSA zeer blij. NYSA heeft zich al meerdere keren uitgesproken en zich continue ingezet op juist deze punten die wij graag verbeterd wilden zien. Onze inzet heeft zijn vruchten afgeworpen en onze dank aan de leden van de Tweede Kamer is dan ook groot!
Momenteel zijn wij nog steeds met het Ministerie van SZW in gesprek over de inhoud van de Ministeriële Regeling. Dit gaat over het opleidingsniveau van de pedagogisch coach vanuit het gastouderbureau en de opleidingseisen voor nieuwe gastouders. Ook de ingangsdatum van de diverse maatregelen dienen nog vastgesteld te worden. Wij hebben dus nog genoeg te doen.
Wel is inmiddels bekend geworden (de Staatssecretaris heeft dit benoemd in het laatste debat) dat de opleidingseisen voor bestaande gastouders niet aangepast gaan worden. Ook hier zijn wij zeer blij mee. Wij zijn het Ministerie van SZW zeer dankbaar voor het meedenken op dit punt.
Wordt dus weer vervolgd maar voor nu hebben wij dan toch een klein feestje!
Lang leve de gastouder!